pont

Borászat
Boroshordók

Barrique hordó

A tudomány és a technika fejlődésével a borkészítés technológiája is jelentősen megváltozott. Azonban a borászatban a fa boroshordó semmilyen más eszközzel nem helyettesíthető.

Egyedül a fahordó képes az érlelés folyamán azt a szabályozott oxidációs folyamatot és ízvilágot biztosítani, mely eredménye a jó bor, amit méltán neveznek az istenek italának.

A Kertész Kádár Műhely barriqe boroshordói gondosan válogatott magyar tölgyfából készülnek.

A tölgyfarönkökből kivágott hordódonga alapanyag 1-3 évig, a szabad ég alatt (napsütés, eső, havazás) szárad.
Barikoláshoz való boroshordóink 225 literes és 300 literes változatban, a vevői igényeknek megfelelő pörköléssel ( Light - gyenge pörkölés, Medium - közepes pörkölés, Medium plusz - közepesen erős pörkölés, Haevy - erős pörkölés) készülnek.

Minden fa hordónak egyedi azonosító sorszáma van, amely nyomon követhetővé teszi a tölgyfa boroshordó életét.Magyar típusú boroshordók

A klasszikus borérleléshez tölgyfa, akácfa és szederfa hordókat készítünk. Ugyanakkor magyar típusú hordóink alkalmasak zamatos borpárlatok és gyümölcspárlatok érlelésére is.

Az alapanyagot a barrique hordókéhoz hasonló alapossággal és gondossággal készítjük elő, de a gyártásnál a hagyományos magyar technológiát követjük.

A magyar típusú boroshordók is a hagyományos, tűzön történő hajlítással készülnek. A fa anyagának megóvása okán, nem használjuk a forró vizes technológiát.

Ezek a hordók jellemzően vastag falúak és kizárólag természetes tömítőanyag (gyékény, sás) felhasználásával gyártjuk.

Akáchordókat főleg a savasabb fehér borokhoz ajánljuk. Borpárlatok, pálinka érlelésére inkább a tölgyfahordó és a szederhordók alkalmasak.

A 20 literestől az 1200 literesig bármilyen méretű boroshordó elkészítését vállaljuk.

< < < vissza az oldal elejére
© Kertész László
web: Pages Cooper